Mikulášske špeciality

S blížiacim sa koncom roka čoraz viac pociťujeme sviatočnú náladu. Na sviatok lásky sa pripravujeme nákupom darčekov a plánovaním vianočného menu. Pred narodením Ježiša Krista je však ešte jeden významný decembrový deň, na ktorý čakajú s veľkým nadšením najmä deti, a to príchod Mikuláša.

 

mikulás 2022

 

Deti 5. decembra večer s veľkým vzrušením zaspávajú a pred tým si pripravujú topánky a ponožky. Priznajme si, že aj v dospelosti je príjemné nájsť ráno malé prekvapenie. Ak sa však zamyslíte, 6. december je v porovnaní s inými sviatkami predsa len trochu kukučím vajcom. Čo tým chcem povedať?

Takmer ku každému sviatku vieme priradiť typické jedlo. Na Veľkú noc jeme šunku, na svätého Martina sa tradične podáva hus a na Vianoce ryby – aj keď v posledných rokoch sa do povedomia verejnosti začína vracať kačica. Keď myslíme na jedlo, tak sa nám pri príchode svätého Mikuláša vybaví čokoládový Mikuláš, mandarínky a lieskové oriešky.

Preto, aby sme trochu rozšírili náš kuchynský repertoár, priniesol som vám 3 chutné recepty, ktorými si môžeme vyšperkovať mikulášsku večeru. Pustime sa do toho!

 

Paradajkové kuracie prsia

Aká farba vás napadne, keď si spomeniete na Mikuláša? Červená. Kuracie prsia s paradajkami sú rýchlym a chutným jedlom, ktoré môže byť dobrým nápadom na obed či večeru.

 

paradicsomos-csirkemell-recept-foto

Zdroj: Pinterest

 

Ingrediencie ku kuracím prsiam:

300 g kuracích pŕs

8 štipiek soli

4 štipky bieleho korenia (mletého)

3 polievkové lyžice olivového oleja

 

Ingrediencie na omáčku:

4 strúčiky cesnaku

400 g ošúpaných, nakrájaných konzervovaných paradajok

1 kávová lyžička soli

2 polievkové lyžice kryštálového cukru

1 bobkový list (čerstvý alebo sušený)

1 kávová lyžica rasce (mletého)

2 štipky bieleho korenia (mletého)

20 lístkov bazalky - čerstvej

1 čajová lyžička oregana (čerstvého alebo sušeného)

100 ml mlieka 1,5%

50 g strúhaného syra Trappista

 

Príprava:

Kuracie prsia nakrájame na plátky, potom ich jemne osolíme a okoreníme. Mäso z oboch strán opečieme na olivovom oleji a potom odstavíme.

Na zvyšnom oleji na miernom ohni orestujeme nastrúhaný cesnak, potom pridáme na kocky nakrájané konzervované paradajky. Osolíme, okoreníme a pridáme cukor podľa chuti. Pridáme bobkový list a posypeme mletým kmínom. Pomocou vidličky môžeme kúsky paradajok mierne podrviť, omáčka tak bude hustejšia a krémovejšia.

Lístky bazalky nakrájame na malé kúsky a pridáme do omáčky. Posypeme oreganom a zalejeme mliekom. Plátky mäsa vložíme do omáčky a potom všetko povaríme.

Hotové paradajkové kuracie prsia podávame s cestovinami a strúhaným syrom.

 

Paradajkové kuracie stehná

Naďalej ostávame pri červenej farbe, pretože nasleduje ďalší recept s paradajkami, teraz so stehnami miesto kuracích pŕs. Ide o veľmi chutné jedlo, ktoré sa dá pripraviť rýchlo a jednoducho.

 

paradicsomos_csirkemell

Zdroj: Pinterest 

 

Ingrediencie:

1 kg kuracích stehien

1 červená cibuľa

1 červená kalifornská paprika

2 paradajky

1 dl paradajkovej šťavy

10 dkg húb (konzervovaných)

Polka čajovej lyžičky bazalky

čerstvá petržlenová vňať

soľ, korenie

olej

 

Príprava:

Stehná dôkladne umyjeme. Cibuľu nakrájame a orestujeme na troche oleja, pridáme papriku. Keď je cibuľa a paprika orestovaná, pridáme mäso a opekáme 2-3 minúty z každej strany.

Vmiešame nakrájané paradajky a okoreníme, podlejeme vodou a pridáme paradajkovú šťavu. Varíme prikryté 30 minút, potom pridáme huby a varíme, kým to nie je hotové.

Keď sa omáčka zredukuje na hustú šťavu, môžeme ju stiahnuť zo sporáka.

 

Kačacie prsia na mandarínkach

Na záver špeciálny recept, ktorým je prepracovaná mandarínková verzia pomarančovej kačice.

 

800x965_mandarinos_kacsamell

Zdroj: mikoczihus.blog.hu

 

Ingrediencie:

2 ks kačacích pŕs

1 lyžica olivového oleja

1,2 dl mandarínkovej šťavy

5 mandarínok

5 dl kuracieho vývaru

1 malý zväzok tymiánu

3 strúčiky cesnaku

1/2 hlavy kelu

soľ

 

Príprava:

Rúru predhrejeme na 170 °C. Do tukovej časti pŕs vyrežeme ostrým nožom ryhy a mäso jemne osolíme. Kačacie prsia vložíme do rozohriateho oleja kožou nadol a pečieme na miernom ohni do chrumkava. Roztopený tuk vyberieme a odložíme na bok.

Keď je koža dostatočne chrumkavá, mäso otočíme a na strednom ohni opečieme aj druhú stranu. (Pozor, kačacie prsia musia zostať zvnútra ružové!) Potom mäso v ohňovzdornej nádobe vložíme do rúry na 7-8 minút, neskôr vyberieme z rúry a necháme postáť 10 minút na doske na krájanie, potom ho nakrájame.

Kým sa kačica pečie, mandarínkovú šťavu spolu s na 3 časti rozdelenou mandarínkou rozpolenou cez stred zohrievame, kým sa polovica omáčky neodparí a nevytvorí sa na dne hrnca lepkavý povlak. Potom pridáme polovicu vývaru, nasekaný tymián a dochutíme soľou. Omáčku povaríme, kým sa opäť nezredukuje na polovicu, potom pridáme ešte trochu vývaru a privedieme do varu. (V prípade potreby pridáme soľ, podľa chuti.)

Kým sa omáčka uvarí, dáme na inú panvicu rozpustený tuk, pridáme cesnak a na strednom plameni ho zohrievame, kým mierne nezhnedne, a potom ho vyberieme. Na pásiky nakrájaný kel vložíme do panvice, dôkladne ho opražíme a potom pridáme soľ. Podlejeme ho zvyšným vývarom a dusíme, pričom dávame pozor, aby kel nestratil farbu.

Spodok tanierov vystelieme kelom, poukladáme naň plátky mäsa a pokvapkáme omáčkou. Ozdobíme mandarínkami, ktoré zostali celé.

 

Hľa 3 majstrovské recepty z každodenných surovín. Ich príprava si nevyžaduje znalosti majstra kuchára, no dodržaním krokov vieme pripraviť fantastické jedlá pre našu rodinu a priateľov. Základom je odvaha niečo zmeniť a vyskúšať nové veci.

Ak je aj pre vás výzvou zaobstarať si čerstvé domáce suroviny, neváhajte nás nájsť na našej Facebookovej stránke. Pošlite nám svoju objednávku cez našu stránku a my vám doručíme ingrediencie na chutnú večeru až k vašim dverám.