Čo by nemalo chýbať na slávnostnom stole?

Už ste sa rozhodli, aké bude vaše vianočné menu?

 

karácsony blog 2022

 

Zo skúsenosti viem, akým pracovne náročným a rušným sa môže stať koniec roka. Preto Vám chcem trochu pomôcť s prácou v kuchyni. Ak ešte presne neviete alebo vaše predstavy nie sú úplne jasné, tak vám dám už teraz 3 skvelé sviatočné recepty, ktoré vám zaručia úspech v kruhu vašej rodiny. Klasický vyprážaný kapor vás môže omrzieť, preto vám teraz predstavím 3 špeciality. Pustime sa do toho!

 

Losos so smotanovo-uhorkovým šalátom

Začnime s receptom na prípravu rýb, nakoľko ryba je typickým vianočným jedlom. Nemusíme sa za každú cenu držať tradičných rýb. Neváhajte a vyskúšajte nové chute. Mimochodom, je to jeden z mojich obľúbených receptov, ktorý s rodinou jedávame často aj počas roka.

 

Ingrediencie:34559_lazac-tejfolos-uborkaval_n-201510170817

4 ks lososa (filety)

1 citrón

1 lyžica olivového oleja

soľ

korenie

1 polievková lyžica medu

1 veľká šalátová uhorka

1 malá cibuľa

trochu kôpru

2 dl kyslej smotany

 

Príprava:

Lososa opláchneme a osušíme papierovou utierkou. Citrón umyjeme, kôru najemno nastrúhame a citrón nakrájame. Ohňovzdornú misu vymastíme olejom, pridáme lososa, osolíme, obložíme plátkami citróna a necháme 30 minút marinovať.

Kúsky lososa pečieme v rúre pri teplote 180 stupňov 15 minút, posypeme nastrúhanou citrónovou kôrou a pokvapkáme medom. Grilujeme 3 minúty pri 225 stupňoch.

Medzitým nakrájame uhorku na kocky, nakrájame aj cibuľu a kôpor na malé kúsky. Všetko spolu premiešame, dochutíme soľou, korením a vmiešame kyslú smotanu. Podávame k rybe.

 

Hubové morčacie prsia s dusenými jablkami

V posledných rokoch sa na vianočnom stole čoraz častejšie nachádza morka, ktorá sa podobne ako sviatok Valentín, priniesla z Ameriky do európskej kultúry.

 

28498_gombas-pulykamell-parolt-almaval_n-201510170644 (1)Ingrediencie:

4 plátky morčacích pŕs

20 dkg šampiňónov

10 dkg masla

1 dl smotany na varenie

5 cl jablková pálenka (calvados)

4 jablká

biele korenie

soľ

 

Príprava:

Opláchnuté plátky mäsa posypeme soľou a bielym korením a opečieme z oboch strán na 5 dkg rozohriateho masla, potom ich vyberieme z panvice.

Očistené huby podusíme na zvyšnom tuku. Dochutíme soľou, korením a mäso vrátime. Zalejeme jablkovou pálenkou, povaríme 1 minútu, potom pridáme smotanu na varenie a privedieme do varu. Medzitým na zvyšnom masle podusíme očistené a nakrájané jablká.

Hubové morčacie prsia podávame s dusenými jablkami a zemiakovou kašou.

 

Kačacie prsia s farebným korením

Na záver veľmi chutný recept na vodnú hydinu, ktorá sa pred pár rokmi vrátila do sviatočného menu.

 

szinesborsos

 

Ingrediencie:

2 kačacie prsia s kožou

čerstvo mleté ​​farebné korenie

olivový olej

3-4 sladké zemiaky

čerstvé alebo mrazené lesné huby

soľ

1 dl smotany na varenie

trochu masla

 

Príprava:

Kožu na kačacích prsiach narežeme tak, aby sme nezarezali do mäsa. Dochutíme soľou, potrieme olivovým olejom a posypeme čerstvo mletým farebným korením. Vložíme na hodinu do chladničky. Pred pečením vyberieme z chladničky a necháme 10 minút pri izbovej teplote.

Opečieme na panvici najprv kožou nadol, kým koža nie je chrumkavá, potom otočíme a pečieme ďalších 5 minút. V rúre pri teplote 200 stupňov pečieme potom ďalších 40 minút alebo kým teplota jadra pečeného kačacieho mäsa nedosiahne 65 stupňov. Po upečení vyberieme z rúry a necháme prikryté odpočívať 5 minút.

Sladké zemiaky ošúpeme a nakrájame na kolieska, potom ich uvaríme do polomäkka. Dopekáme ich na panvici alebo na grile, osolené a potreté olivovým olejom.

 

Dúfam, že sa mi podarilo prispieť k tomu, aby boli vaše Vianoce ozajstným sviatkom lásky a rodiny. Príprava vyššie uvedených receptov si nevyžaduje kvalifikáciu majstra kuchára, no aj tak budete môcť prekvapiť svojich blízkych päťhviezdičkovou večerou.

Ak je aj pre vás výzvou zaobstaranie si čerstvých domácich surovín, neváhajte vyhľadať našu Facebookovú stránku. Pošlite nám svoju objednávku cez našu stránku a my vám doručíme suroviny na chutnú večeru až k vašim dverám.

 

Všetkým našim milým čitateľom a zákazníkom prajeme pokojné, šťastné a láskyplné Vianoce.

 

Zdroj: mindmegette.hu, receptneked.hu