Martinské husacie hody

K sviatku svätého Martina, dňa 11. novembra, sa viažu mnohé tradície. Z týchto tradícií sme vybrali nasledovné.

1. kép

Pred stáročiami sa 11. novembrom – sviatkom svätého Martina končil roľnícky rok. V ten deň sa statky chystali na zimu a služobníctvo v ten deň dostávalo aj svoj ročný plat, ku ktorému obyčajne patrila aj hus. Popri tom všetkom sa vtedy prvýkrát ochutnávalo nové víno a po prvý raz sa zabíjali vykŕmené husi.

Prvý záznam o Martinských husacích hodoch pochádza už z roku 1171.

Podľa ľudovej tradície, ak na deň svätého Martina napadne sneh, teda keď Svätý Martin tzv. „prichádza na bielom koni“ môžeme očakávať miernu zimu.

Ak nesneží, ľudovo: „príde na hnedom koni,“ vtedy môžeme očakávať mimoriadne tuhú a zasneženú zimu.

Ak nás na úsvite 11. novembra privíta pochmúrne, sivé a blatisté počasie, tak rovnaká bude aj nadchádzajúca zima.

A ak na svätého Martina „chodí hus po ľade, na Vianoce bude špliechať vo vode“ – podľa pranostiky.

3. kép

Ako si vybrať tú správnu hus na Svätomartinské hody? Pomôžeme Vám!

Hlavnou hviezdou Martinských hodov, nemôže byť nič iné, ako kvalitná domáca hus, ktorej mäso môžete pripraviť rôznymi spôsobmi.

Hus je mimoriadne hodnotná, pretože z nej môžete pripraviť naozaj výdatné a chutné jedlá. Chuť husacieho mäsa prirodzene chovaného v domácich podmienkach nemá obdoby. Avšak jeho kvalitu ovplyvňuje viacero faktorov.

Finálna gastronomická hodnota a chuť husacieho mäsa, ktoré je síce mastnejšie a tuhšie ako iné hydinové mäso ale mimoriadne bohaté na tuk a vlákninu, je ovplyvnená vekom zvieraťa, druhom, pohlavím, kŕmením a podmienkami porážky zvieraťa.

  1. Na pečenie v celku je výbornou voľbou ešte mladá hus s pružným zobákom.
  2. Krásna, čerstvá, tohtoročná hus je skvelou surovinou pre prípravu pečených husacích stehien či pŕs, no ak náhodou skončí v košíku starší, väčší, teda tučnejší exemplár, tak aj z neho je možné pripraviť naozaj lahodné pečené, dusené alebo varené jedlá, vhodné na Váš stôl.
  3. Husacie droby sa dajú použiť na prípravu nebeskej polievky alebo kaše z husacích drobov. (tzv.ludaskása“)
  4. Pečená vcelku alebo na plátky, dokonca aj na spôsob paštéty je vhodná husacia pečeň, ktorá je nielen honosným ale aj šľachtickým pokrmom.
  5. Husacia koža je základom drobivých, rozplývajúcich sa a jemne chrumkavých husacích škvarkov.
  6. Husacia masť je obzvlášť cenným tukom. Dá sa z nej pripraviť nespočetné množstvo jedál a jej úžasnú chuť si vychutnáte aj na obyčajnom mastnom chlebíku. Husaciu masť by ste si navyše mali kúpiť nielen preto, že je lahodná, ale aj preto, že je to najzdravší živočíšny tuk. U husí má zloženie mastných kyselín výrazne priaznivejší fyziologický účinok v porovnaní s tukom ostatných domácich zvierat, napr. v porovnaní s bravčovou masťou alebo aj kačacou masťou.

2. kép

Ak je aj pre Vás výzvou zaobstarať si čerstvé domáce suroviny, tak neváhajte vyhľadať našu facebookovú stránku. Pošlite nám objednávku cez našu webovú stránku a my Vám suroviny k Svätomartinskému menu doručíme priamo k dverám.