Takto sme jedli a žili za starých čias...

Kto si ešte pamätá na časy, keď boli obchody v pondelok zatvorené? Nový tovar prišiel na pult raz za týždeň a aj to zvyčajne len jeden druh z každého produktu? Z nejakého dôvodu sme neprepadli panike a nikdy sme nehladovali.

 

régi idők blog

Foto: femina.hu

 

Dnešní mladí ľudia môžu byť prekvapení, aká odlišná bola konzumná doba pred zmenou režimu. Vráťme sa späť do nášho detstva.

Pochádzam z malej dedinky, takže ako dieťa som si veľmi nevedel predstaviť, aké by mohlo byť obchodné centrum. Pojem námestie bol vtedy ešte úplne neznámy. Mali sme dva malé obchody a ponuka bola na dnešné pomery slabá.

Ak niekto nemyslel dopredu a nezapísal si, čo chce kúpiť niekoľko dní vopred, neraz ostal nemilo prekvapený, keď danú vec nezohnal. Pre nás bolo prirodzené, že chlieb, mlieko a maslo bolo potrebné objednať niekoľko dní vopred. V súčasnosti je trochu zvláštne spomínať na tú dobu, keď máme teraz možnosť ísť nakupovať prakticky kedykoľvek.

Výber bol tiež zlomkom toho dnešného, ​​takže čo sa dalo, sa radšej vyrobilo doma. Už ako dieťa som bol prekvapený, keď som na regáloch v mestskom obchode videl konzervy a zaváraniny. Bol som presvedčený, že sa dajú vyrobiť len doma. Stále sa cítim trochu divne, keď si v obchode kupujem džem. Spomeniem si, čo by som za to dostal (pravdepodobne dobre vynadané) od starých rodičov.

2. képTo isté platilo pre mäso. V tom čase sa takmer v každom dome chovali hospodárske zvieratá a zabíjačka ošípaných, kačíc a sliepok sa považovala za veľkú rodinnú udalosť. V obchodoch sme kupovali maximálne salámu a párky. Kúpa klobásy alebo slaniny v obchode sa však považovala za vážnu svätokrádež.

Čerstvá zelenina a ovocie pochádzali zo záhrady a nie loďou z Čile alebo kamiónom z južnej Európy. Je pravda, že až taký veľký výber nebol, ale papája a avokádo nám na tanieri z nejakého dôvodu nechýbali. Hlavne preto, že sme ani nevedeli, čo sú zač.

Samozrejme sme tušili, že na Západe a v USA je to iný svet. Vedeli sme, čo sú hamburgery a hotdogy z amerických filmov a z niektorých televíznych seriálov. Zvykli sme si ich pre seba pripravovať, len s tým rozdielom, že to nebolo rýchle občerstvenie. Pečené mäso medzi dvoma krajcami chleba sme dokonca nazvali „hambáč“ a namiesto Coca Coly bol studený espresso čaj.

Fastfoody samozrejme existovali už vtedy, len sme nevedeli, že sa tak volajú. Na všetkých väčších autobusových staniciach a na mnohých miestach v mestách boli malé bufety. Dodnes si pamätám chuť salámového šalátu a sýteného pomarančového nealko nápoja ponúkaného v mliečnom bufete na hlavnej ceste v Dunajskej Strede. Na toto človek nikdy nezabudne.

Ale ani tieto chute nedokázali konkurovať skutočnému hitu, mastnému chlebu s cibuľou. Najmä na jar, keď začala dozrievať jarná cibuľka alebo pažítka. Ak sa nad tým však zamyslíte, aj v tejto oblasti nastali veľké zmeny. Masť bola totiž identifikovaná ako hlavná príčina mnohých zdravotných problémov. Mastný chlieb nahradil margarín a do popredia sa pri pečení dostali rastlinné oleje. Dnes vieme, že vtedajšie tvrdenia úplne neodzrkadľovali pravdu.

 

zsiroskenyer

Foto: tumblr.com

 

Napriek tomu sa deti XXI. storočia masti (resp. živočíšnemu tuku) stále vyhýbajú. Ťažko si viem predstaviť ako dnešné dieťa so širokým úsmevom po uši je niečo mastné. Ani nevedia, o čo prichádzajú, však?

Jednoducho časy boli vtedy iné - iná kultúra, iné zvyky a príležitosti. Bolo to lepšie alebo horšie? O tom musí rozhodnúť každý sám. Isté však je, že zmena je neoddeliteľnou súčasťou života a človek musí ísť s dobou. Nemôžete uviaznuť v minulosti, ale vždy je to dobrý pocit znovu si zaspomínať na tie krásne chvíle,  zamknuté v našich srdciach. S dobrým pocitom spomínam na jedlo a chute môjho detstva. Som si istý, že aj Vám zídu na um príjemné a úsmevné spomienky.